Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sasvár-Morvaőr - Šaštín-StrážeSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Sasvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Sasvár vára

Šaštín-Stráže városának honlapján ez áll:

„A 10. század második felétől 1250-ig tartó időszakban városunk területe nyilván már lakott volt (R. Marsina, A. Habovštiak, 1980). Ennek nyilvánvaló bizonyítéka Šaštín említése 1218-ból, amikor III. Béla fia, II. Imrich a lebényi kolostor birtokát, amelyet Szásznak hívtak, a Györ családnak adományozta. Városunk nevét a magyar „sás” (nád, nád) szóból vettük, mert olyan területen terült el, ahol sok mocsár volt (A. Vajčiová, 1998). Sasvárt (Šaštín) főként a vármegyével és a Šaštín archeokonátus székhelyével kapcsolatban említik. A 13. század második felében ez az egyházi-közigazgatási terület két bizottság – Pozsony és Nyitrai – területén terült el (P. Ratkoš, 1980). A Šaštín említett keltezése (1218) azonban eltér más adatoktól, az 1210-es évszám a Šaštíni Főesperessel kapcsolatban (H. Radványi) és az 1233-as év (R. Marsina, 1971). Bármennyire is a város első említéséig nyúlik vissza, Šaštín minden bizonnyal a legfontosabb őrvár volt egész Záhorie-ban. A Myjava folyó mellett épült vízivárnak, majd a dombvidéken, mint emelt őrség (korábban Stráž nad Myjavou)."

„Azokban az évszázadokban városunk a Šaštíni vízivár stratégiai jelentősége mellett gazdasági jelentőséggel is bírt. 1535-ben I. Ferdinánd (1526–1564) parancsára a kastélyt kijavították, és csillag alaprajzú erőddé alakították. Bár Šaštínt nem nagyon fenyegette a török ​​hadsereg, az erőd helyőrsége 150 gyalogosból és 30 lovasból állt. A Šaštín-erőd legénységének feladata a kereskedelmi utak (Duna, Cseh és Znojmo) útvonalainak védelme is volt."

GPS: É 48° 38.500 (48.641670)
K 17° 8.676 (17.144594)

Információk: a vár (már ami megmaradt belőle) jelenleg, iparterület, a helység északi részén, az út mellett.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció