Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Feketevár - SchwarzenbachAusztriaAlsó-Ausztria vármegye - vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Schwarzenbach (Feketevár) vára

Schwarzenbach (Feketevár) 1200 körül épített várát 1254-ben említik először a budai béke szövegében, melyben a Babenberg-örökség miatt háborúzó IV. Béla magának követelte a határerődítményt. Ezt követően a Kőszegiek szerezték meg, akik kiskirályként félig-meddig önálló birtokrendszert építettek ki Nyugat-Magyarországon és formálisan a magyar királynak és az osztrák hercegnek is hűséget esküdtek. 1290-ben a családhoz tartozó Heinrich von Bernsteiné volt a vár, majd 1296-ban Friedrich von Kreisbach kapta meg I. Albert osztrák hercegtől. 1337-ben a magyar "soproni és vasvári gróf" elfoglalta a várat és egy bizonyos Leustachius nevű várkapitányt nevezett ki. Ugyanebben az évben a pozsonyi béke Ausztriának ítélte a várat, cserébe az alsó-stájerországi Anchensteinért. A magyarok azonban nem adták át az erődöt, csak 1362-ben szolgáltatta vissza Nagy Lajos király IV. Rudolf osztrák hercegnek. (Wikipédia)

GPS: É 47° 38.385 (47.639744)
K 16° 20.395 (16.339912)

InformációkSchwarzenbach (Feketevár) települést Kópháza határátkelőn keresztül közelítjük meg. Először a 62-es úton, majd Kabold, Felsőpéterfán keresztül érünk a helységbe. A város közepéről indul a turistajelzés melyen a várhoz jutunk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!