Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DreistettenAusztriaAlsó-Ausztria vármegye - Starhemberg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Starhemberg vára (épült 1140-1145)

Első okleveles említése 1146-ban történik. Először a Steier család birtokában volt. Steiermark tartomány a Babenbergereknek való átadása után (1192) a vár is az ő (fejedelmi) tulajdonukba került. II. Frigyes, a békétlen, gyakran időzött ennek az erődnek a falai közé és számtalan oklevelet állított ki itt. Halála után (1278) a Német Lovagrend védte a várat, a családi archívumot és a házi kincstárat. A dürnkruti csata után (1278) a Habsburgoké lett az erőd. A következő évszázadokban gyakran zálogosították el. "Kapitányok" jöttek-mentek, amíg a vár a Heussenstein család tulajdonába került (1561), akik (egy rövid megszakítással 1565-77) 1817-ig tulajdonolták a várat. 1830 óta a Habsburg Lotharingiai ház tulajdona. Starhemberg - erős vár - volt a középkori sarokpillére a karintiai őrgrófság erődgyűrűjének (Steiermark-Karintia), amely innen a Puchberg melletti Losenheimig terjedt.

https://geocaching.hu/

GPS: É 47° 51.986 (47.866428)
K 16° 5.926 (16.098759)

Információk: Bécsújhelyt északi irányba elhagyva a 21-es útra fordulunk Ny.-i irányba. A főútat Dreistetten irányba hagyjuk el. Amikor az út déli irányba fordul az ott levő parkolóban hagyjuk az autót. A parkolóból ösvény vezet a várhoz. Ottjártunkkor a főkapu zárva volt, de azt kikerülve a vár  bejárható és fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!