Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Étfalvazoltán - ZoltanRomániaErdély és PartiumHáromszék vármegye - Étfalva templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

ÉTFALVAZOLTÁN, Étfalvi református templom

1359-ben Zoltánként jelentkezik az okiratokban (C. Suciu: Dicţionar istoric.), 1509-ben Zoltánfalva (uo.) a neve. Az 1567-i regestrumban Étfalva 6 kapuval szerepel, Zoltán 9 kapuval. (Orbán: Székelyföld. III. 48.) 1760-ban Étfalva-Zoltánként (C. Suciu: i.m.) említik.

Középkori templomról nincs adat. Bizonyára nem is volt. Középkori katolikus lakói egyik közeli plébániához tartozhattak.

A tiszta katolikus falu a reformáció idején református lesz. A XVIII. században Étfalva református anyaegyház, és Zoltán filiája, majd társegyháza, tehát egy közös templomuk van. (Benkő J.: Transsilvania. II. 191.) E század elején is Étfalvazoltánon csak református templom és egyház van és Zoltánon is.

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Tunderkert-tunderkert-1/megszentelt-kovek-2/szentegyhazas-telepulesek-D0/v-sepsi-alesperesseg-8F9/52-etfalvazoltan-B09/

GPS: É 45° 55.317 (45.921944)
K 25° 51.168 (25.852800)

Információk: Étfalva Sepsiszentgyörgytől ÉK-re fekszik az Olt partján.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció