Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

RegölyMagyarországTolna megyeTolna vármegye - Sziget-domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

19. Regöly – Sziget-domb (Regöly 32)

Lelőhely-azonosító: 22992

A lelőhely megjelölése: őskori szórványlelet, ismeretlen korú erődítés

A lelőhely leírása: A belterülettől északra, a Koppány déli oldalán emelkedő, homokbányászással bolygatott, a platója alatt terasszal övezett Sziget-domb egy katonai célú légi fotó szerint egykor erődített lehetett. Miklós Zsuzsa 1993-ban az erődítés korának megállapítása végett ásatást végzett. A domb keleti oldalán húzott kutatóárokban a humuszban néhány jellegtelen őskori cserép került elő, az árok többi részén bolygatatlan altalaj volt. A homokbánya falában beásás – valószínűleg gödör – látszott, de lelet nem volt benne. Az ásató szerint a feltárás után továbbra is kérdéses, hogy mikor készült a légifotónlátható erődítés.

A lelőhely besorolása: nyilvántartott

A lelőhely veszélyeztetettsége: anyagkitermelés, mezőgazdasági művelés (mélyszántás)

Hrsz.: 0173/2

http://www.regoly.hu/etc/3_%C3%96r%C3%96ks%C3%89gv%C3%89delmi_hat%C3%81stanulm%C3%81ny.pdf

GPS: É 46° 35.162 (46.586025)
K 18° 23.430 (18.390503)

Információk: a várhely a településtől északra kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!