Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

NakMagyarországTolna megyeTolna vármegye - 4. tábla

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nak, ENy, 4. tábla, A, Kk: 

2001. május 13-án a Tolna megyei várkutatás keretében végzett légi felderítés közben vált ismertté a falutól ENy-ra, az Attala-Inámi vízre lejtő domboldalon elhelyezkedő, árokkal övezett objektum. Első alkalommal 2003 tavaszán nyílt lehetőségem a lokalizálásra és terepbejárásra. Akkor (2003. április 9.) a fiatal vetésben nem látszott az árok, a felszíni leletek (középkori cserepek) azonban középkori faluhelyre utaltak. 2004 tavaszán (március 29.) a szántásban szépen kirajzolódott az erődítés: az egykori sáncárokra széles, sötétbarna gyűrű utalt, ezen belül - az árokból mintegy 1 m-rel kiemelkedő - kerek dombocska volt látható. Ennek átmérője kb. 11 m. Az árok szélessége átlag 5 m. Erdekes módon az árok és az általa övezett terület mélyebben helyezkedik el, mint a környezete. A nedves szántásban a falu házaira sötétbarna, enyhén paticsszemcsés foltok utaltak. Edénytöredékeket közepes sűrűségben találtam. Nagy részük Arpád-kori, késő középkori töredék fordult elő. Allatcsont alig volt. Az árokkal övezett területtől E-ra néhány száz nléterre a téglatörmelékes folt és néhány embercsont-töredék templomra utalt.

A szondázó ásatást az erődítés szokatlan elhelyezkedése miatt végeztem.

A felmérés szerint a 20-25 m átmérőjű dombot 9-10 m széles árok övezi. A jelenlegi felszínen mérve a védett terület kb. 1 méterrel emelkedik ki az árokból.

https://archeodatabase.hnm.hu/hu/download/6178/file/6653e473-f6bc-47be-809d-ecdf9e094851?type=pdf (részlet)

GPS: É 46° 29.604 (46.493401)
K 18° 2.565 (18.042742)

Információk: Nak-tól ÉK-re a szántott területen kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!