Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőtatárlaka - TătârlauaRomániaErdély és PartiumKis-Küküllő vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

FELSŐTATÁRLAKA, templom

1332-ben Takarlaka, Thachalacha néven jelentkezik az oklevelekben. (Györffy: Az Árpád-kori. III. 562.; C. Suciu: Dicţionar istoric.), 1447-ben Tatarlaka, 1462-ben Thatharlaka formában szerepel. (C. Suciu: i.m.)

1332-ben plébániatemploma van; papja, Konrád ebben az évben a pápai tizedjegyzék szerint 40 dénárt fizet, majd ismét 40 dénárt. (Györffy: i.h.; Documente. XIV. C., III. 131, 145.)

A XV. században épült temploma ma is áll, természetesen a gótikus kori átalakításokkal. Sík mennyezete van.

Szárnyas oltárának korát az 1508-as dátum jelzi, a nagyszebeni Vincecius és Simon mester alkotása. Az oltár csak részben maradt fenn. (Roth: Die d. Kunst in S. 129.; Göllner: Geschichte der D. in R. 184.) Eredetileg Zsidvén állott.

Egykori falfestményei csak nyomokban, nagyon gyenge állapotban maradtak fenn. (Göllner: i.m.183.) A külső falon Szt. Kristóf ismerhető fel.

Egy harangja reformáció előtti. Fatoronyban függ.

Középkori katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt.

A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és e század elején is az. (Benkő J.: Transsilvania. II. 211.; Helységnévtár. 1913.)

Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek. 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 12.556 (46.209263)
K 24° 9.992 (24.166538)

Információk: Felsőtatárlaka helységet Küküllővártól déli irányba közelítjük meg a 142K jelű úton.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció