Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TengelicMagyarországTolna vármegyeTolna történelmi vármegye - Török-domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

TENGELIC-TÖRÖK-DOMB

A lelőhely a falutól DNy-ra, a Sió-Sárvíz mocsarai között találtató. Tengerszint feletti magassága kb. 96 m, relatív magassága 6-7 m. 

Kutatástörténet

Az I860, évi kataszteri térképen Nagy halom néven szerepel.' Első leírását Wosinsky Mórnak köszönhetjük: „... magasan emelkedik ki egy szépen conservált ősi várhegy. ... E védmű meredek oldalfalait széles terrass veszi körül, fensíkja azonban alig 5 lépés széles s így kétségtelen, hogy nem tulajdonképeni földvár volt, hanem kies berekben pogány áldozó-hely."

Csalogovits 1934-ben járt itt: A Sárvíz keleti partjához közel, a völgyfenéken a medinai halomhoz hasonló, s azzal még méretekben is megegyező mesterséges dombra akadtam. Érdekes, hogy ezen szintén hallstattkori tumulus eredetét a nép ugyancsak »török«-időkre vezeti vissza.”

Dénes József - Szedres-Hidja-puszta néven - a terepbejárások és a felmérés ismeretében királyi földhalomvárnak tekinti a lelőhelyet.

Terepbejárás

A mocsárból erősen kiemelkedő domb mesterséges halomnak tűnik. Jelenleg a teteje és az oldala is erősen bolygatott: Az oldalából két helyen is földelhordás nyomai látszanak, Hegedűs János, a környék egykori kerületvezető erdésze szerint a közeli Sió töltéséhez hordtak belőle földet. A teteje sem egyenletes, sok kisebb-nagyobb gödör, rókalyuk mélyed bele. Perem, sánc nem látszik. Árok nem veszi körbe, de az egykor mocsaras terület miatt erre talán nem is volt szükség.

A dombnak határozott vár-jellege nincs. Tetejének átmérője kb. 15 m. Oldala körben meredek, a bolygatások miatt azonban ma már nem dönthető el, hogy valóban volt-e körbefutó terasz. Az egész dombot - helyenként elég sűrűn - fedik a fák, bokrok.

Felmérés

Az első felmérést 1993-ban készítettük el Nováki Gyulával. Akkor a lelőhely területe erősen bozótos volt. 2003 őszén újramértük a dombot. (410. ábra) Az 1993. évihez képest jobb volt a helyzet, a bozót kevésbé volt sűrű. Felszíni leletet akkor sem találtunk. A domb tetején a humusz - a bolygatások falán mérve - kb. 20 cm vastag. A Ny-i oldalon levő bányafalon viszont egységes sárga talaj látszik.

Összegzés

Dénes József feltételezi, hogy ez a lelőhely királyi curtis lehetett.

Szerintem ez a halom - jelenlegi formájában - inkább lehetett sírhalom, mint motte. Legalábbis az erődítésnek felszíni nyoma nincs. A kérdés eldöntéséhez mindenképpen ásatás szükséges.

Forrás: Miklós Zsuzsa, Tolna megye várai

GPS: É 46° 29.657 (46.494289)
K 18° 38.928 (18.648794)

Információk: Szedres felől megközelíthető földúton. Száraz időben célszerű megközelíteni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció