Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PécsváradMagyarországBaranya vármegyeBaranya történelmi vármegye - Vár

 • Áttekintés
 • Történelem
 • Fotók
 • Alaprajzok
 • Ábrázolások
 • Légifotók
 • Archívum
 • Videók
 • Mellékletek
 • Térkép
 • Szállás

Pécsvárad - Kolostorerőd

A pécsváradi apátságot a Mecsek oldalában, a ,, Mons Ferrus""-nál, a Vashegy lábánál I. István király alapította és szentelte fel 1015. augusztus 15-én. Ezzel egyidejűleg pazar bőkezűséggel szerelte fel a templomot, és mintegy 28-3o faluval ajándékozta meg. Ide telepedett le több társával a lengyel meseritzi kolostor apátja Astrik vagy Ascherik, aki a királyi koronáért járt Rómában.

II. Géza uralkodása idején 1141-1162 között leégett, majd újraépült. Az 1241. évi tatárjárás során elpusztított apátságot helyreállításakor már fallal vették körül. IV. Béla király alatt nagy fontosságú hiteles hely lett, apátjai részt vettek a királyi tanácsban. Az egyház befolyását az Anjouk alatt sem vesztette el. A XIV. század közepén, 1357-ben Jordán apát nagy költséggel palotát emeltetett, majd amikor 1391 végén a konvent tagja, Csömémi Imre lett itt apát (1391-1409), a várat szabálytalan alaprajzú, külsőtornyos őrséggé építette ki. Ez időtől kezdik említeni várnagyait is, így 1453-ban Zalai István és Ulrikot. Hunyadi János idejében már 200 főnyi őrsége volt.

A közeledő török hírére apátja, az Erdély történetében nagy szerepet játszó Martinuzzi György a vár további megerősítését akarta, ezért anyagi segítségért Ferdinánd királyhoz fordult. A segítség azonban elmaradt, ezért Martinuzzi parancsára Horváth Sándor várnagy a várat felrobbantotta.

A török, miután 1543-ban a várat elfoglalta, azt kijavította, őrséget helyezett el benne, és 150 évig birtokában tartotta. A török kiűzése után az apátságot I. Lipót király idegeneknek adományozta, akik közül csak Zinzendorff Konrád kölni érsek állítatta helyre 1729-ben. Ekkor kapta mai alapját, és ez időben épült meg a vár északi falának keleti szakaszán az új kapubejárat. Itt a középkorban kapuszoros volt, melynek középső része szabad ég alatt, míg két vége egy-egy kapuvédő tornyon keresztül vezetett. E két torony ma már nincs meg, csupán a harmadik, késő gótikus tornya áll a vár északnyugati sarkán, amelyhez az alapításkor felszentelt temploma dél felől csatlakozik.

Közelmúlt és jelenkor:

A vár 1945-től az állami erdészet központja lett, amely 1969-ig maradt a falak között. A régészeti kutatások a monostor területén 1957-ben kezdődtek és 1987-ig tartottak. Azok során feltárták és láthatóvá tették a török időben ledőlt épületek alapfalait, restaurálták a 10. századi épületet, benne a kápolnát, kialakították a kőtárat, látogathatóvá tették a monostor megmaradt részeit.

Az 1980-as évek végén alakították ki a korábbi irodák helyén az éttermet, a fölé épült manzárdtető alatt a szállodát. Ebben a formában 1988-ban ünnepélyes keretek között adták át a látogatóknak. Ezzel a beruházással ki is alakult az a struktúra, amely egészen a most zajló felújításig lényegében változatlan maradt, csupán az épületegyüttes állaga vált egyre rosszabbá.

Jelenleg vállalkozás formájában, áldozatos munka mellett halad a vár épületeinek és romkertjének, belső tereinek felújítása, állagvédelme. A szállodát is magában foglaló épület még a 18. században, a birtok gazdasági irodái számára épült. 1957 és 1987 között a vár területén régészeti kutatások zajlottak, melyek során a szakemberek feltárták és láthatóvá tették a török időben ledőlt épületek alapfalait, restaurálták a 10. századi épületet - benne a kápolnát is -, valamint kialakították a kőtárat és látogathatóvá tették a monostor megmaradt részeit. A 1980-as évek végén a korábbi irodák helyén éttermet, a fölött pedig szállodát létesítettek. Az István Király Szálló földszintjéhez két emeletet is csatoltak – így épült ki a mai formájában is ismert szálloda és étterem.

GPS: É 46° 9.588 (46.159805)
K 18° 24.745 (18.412422)

Információ: A vár, a múzeum egész évben nyitva van a látogatók előtt. Szállóda és az étterem várja a kikapcsolódásra, felfrissülésre várókat. Rendezvények, programok színesítik a látnivalókat, melyekről a vár honlapján lehet információkat szerezni: www.pecsvaradivar.hu

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció