Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Gornji KarinHorvátországDalmáciaDalmácia történelmi vármegye - Karin nyugati kiserőd

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Karin nyugati kiserőd 

Az erődről történeti adatokat nem ismerünk, feltehetően Karin várhoz kapcsolható, mint elővár vagy őrtorony.

Karin tornyai

A középkori horvát Karin vára volt a tengermelléki Luka comitatus (magyarul megye, horvátul zsupa) nagy múltú központi helye. Karin Corinium neve római korra megy vissza, jelezve a lakosság részleges kontinuitását. Talán hozzá képest kapta Novigrád nevét a közeli jobban ismert tengerparti vár, Kotromanics Erzsébet királyné 1387-es meggyilkolásának helyszíne.

Magyarázatot igénylő tény, hogy a vár közelében négy tornyot, illetve védhető házat (a németek a hasonlókat “festes Haus”-nak nevezik) építettek, melyek romjai ma is megvannak.

Az egymáshoz közeli tornyok kb. 300 m-re vannak a szomszédjuktól.

Történeti adatokat nem ismerünk velük kapcsolatban, így magyarázatuk – adatok esetleges előkerüléséig – csak logikai úton lehetséges.

Újkori romantikus, historizáló szemlélet vár rendszereket és elővárakat vélt a hasonló esetekben látni. Tény, hogy a terület a 16-17. században az Oszmán Birodalom és a Velencei Köztársaság határvidéke volt. A középkori Karin várat 1527-ben foglalták el a törökök és lényegében 1685-ig tartották a birtokukban. Nem tudjuk, a tornyok a török uralom idején, vagy még előtte épültek-e?

Magam inkább az utóbbira hajlok. Közép-Dalmácia, a középkori Horvátország magterülete tele van magányos tornyokkal. Szerintem a horvát kis- és középbirtokos nemesség építményei lehettek. Az, hogy egy helyen több is van belőlük, több helyi birtokosra, vagy rokon nemesek egymáséhoz közeli külön lakóhelyeire utal.

Megjegyzem, a szomszédos és sok tekintetben hasonló középkori múltú Bosznia-Hercegovina is tele van hasonló tornyokkal, egy-egy helyiségben néha többel is. Utóbbiak egy részét egészen a 20. századig lakták, sőt átalakítva ma is bennük élnek a régi birtokosok leszármazottai.

https://djnaploja.wordpress.com/2022/07/15/karin-tornyai/

 

GPS: É 44° 6.745 (44.112415)
K 15° 37.199 (15.619981)

Információk: Gornji Karin településre, majd az ortodox kolostorhoz a Karin várnál leírtak szerint juthatunk el. Gornji Karinból a szerb ortodox kolostor felé tartva ahol a magasfeszültségű vezetéket másodszor keresztezzük egy kis földút indul északi irányba, itt parkoljuk. Az utat követve érünk a kiserődhöz, mely szabadon bejárható fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció