Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vámosderecske - DrassmarktAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Szent András templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Vámosderecske, vár és a Szent András templom

Vámosderecske (Drassmarkt) nagyközség, amely Felsőpulyától 11 km-re nyugatra, 341 méter tszf. magasságon fekszik. Közvetlenül mellette halad el a Kirschlagot Sopronújlakkal összekötő út.

Az irodalom szerint a település korábbi vára, a mostani templom helyén állt. A templom és környezete 20 méterrel emelkedik a tőle északra folyó Dorfaubach völgye fölé. 1289-ben "Traizzendorf" néven mint megerősített települést említik először, amikor Albert osztrák herceg serege elfoglalta ( a település az Aba nembeli Lőrincé lehetett ).

1401-ben a Moróczhidaiak a Pottendorfereknek adták zálogba. Magyar nevének előtagját 1425-ben létesített vámjáról kapta. Magyar neve először 1425-ben szerepel "Poss. Derezke" alakban, majd a pozsonyi káptalan 1441-ben kibocsátott oklevelében "Poss. Derechke al. nom. Traczondorff" alakban mindkét nyelven említik. Az 1498-as Corpus Jurisban "Trassendorf" néven szerepel. 1614-ben II. Mátyástól vásártartási és korlátozott ítélkezési jogot kapott. Derecske a lánzséri uradalomhoz tartozott.

A Szent András apostol tiszteletére szentelt római katolikus plébániatemploma a 17. században épült. A templomot védőfallal övezték, a templom tornya és a toronyfeljáró, kulcskarikás lőréssel és szuroköntővel lett kialakítva.

Források:

Juhász László: Burgenland, Várvidék - Lakitelek, 1999
Meyer 1989. 237-238.
Prickler 1972.
Schmeller-Kitt 1980.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 30.741 (47.512356)
K 16° 24.050 (16.400826)

Információk: Vámosderecskét a kőszegi határátkelőtől közelíthetjük meg Felsőlászló, Dérföld útvonalon. A templom a település központjában található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció