Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lánzsér - LandseeAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Lánzsér - Kamalduli apátság (Klosterberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Lánzsér, Klosterberg

A lánzséri várheggyel nyugati irányban szomszédos Szent Mihály-hegyen a mai Klosterbergen, 1700-ban Esterházy Pál nádor és második feleség Tököly Éva kamalduli kolostort alapított. 1702-ben a kolostor már lakott volt. A kolostor építésekor a hegy tetejét kiegyenlítették, a környezet további szintkülönbségein teraszokat képesztek, melyek alátámasztása támfalakkal történt. A templom alaprajza 20 m hosszú és 8 m széles. Az északi fala még mindig megközelítően 7 m magas és 1 m vastag.

A külső ÉNY-i körítőfal romjai néhol még több méter magasan állnak, míg másutt az omladékokat fedő domborzat sejteti az egykori falak és épületek nyomvonalát.

A kamalduli rend 1010 körül alakult, amely pápai jogú, szemlélődő monasztikus közösség, a bencések szigorított rendje volt. Magyarországon a rend 17. században telepedett le. Az első kamalduli remeteséget a Nyitra melletti Zobor-hegyen alapították 1691-ben. Esterházy Pál nádor a Sopron vármegyei Lánzsér váránál 1700-ban alapított remeteséget. A harmadik az 1710-ben a Szepes vármegyei Lehnicen alakult remeteség. A legutolsó remeteséget Majkon alakította ki  a rend 1736-1770 között.

1782-ben a szerzetesrendek II. József általi feloszlatásakor a szerzeteseknek is el kellett hagyniuk az apátságot. Berendezését nagyrészt a mezőváros Szent Mihály templomába szállították át, mely 1804-től lett önálló plébániatemplom. Gondozás hiányában az épületek az enyészeté lettek.

Az egykori apátság romkertje nagy területen helyezkedik el, amelyet napjainkban erdő fed. Állapota az állagmegóvás hiányában folymatosan romlik.

GPS: É 47° 33.971 (47.566189)
K 16° 20.015 (16.333582)

Információk: A romkert Klosterbergen átvezető jelzett turistaútról leágazó ösvényen megközelíthető. A terület szabadon bejárható, fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció