Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szentistvánkút - Hausbrunn - StudienkaSzlovákiaFelvidékPozsony vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szentistvánkút

A falut Ausztriából érkezett német telepesek alapították a 15. században. Első lakói favágók, pásztorok voltak. Eredeti neve „Hausbrunn” volt, mely a német „Haus bei Brunn” (azaz kút mellett levő ház) kifejezésből származik. Ebből lett később a szlovák „Hasprunka”. A névadó forrás a falu utolsó házától 100 m-re, a Juricska-malomhoz vezető út jobb oldalán található. A falu hivatalos neve 1616 és 1824 között Istvánfalva volt, később a szlovák Hasprunka volt használatos, majd a Szentistván, végül 1907-ben a Pozsony-Szentistván nevet kapta. Magyar neve onnan származik, hogy templomát Szent István király tiszteletére szentelték. 1592-ben említik először ’’Hausbrunn’’ néven, Detrekő várának uradalmához tartozott. Később a Pálffyak malackai uradalmának része volt.

GPS: É 48° 31.593 (48.526550)
K 17° 8.155 (17.135920)

Információk: Malackán keresztül közelíthető meg, a településtől keletre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!