Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csehberek, Cseh-Brézó - České BrezovoSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - Szlatina II.

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csehberek 16. századi vára

A hagyományosan Csehbrézónak hívott észak-nógrádi településen (szlovákul: České Brezovo) eddig is ismertünk egy szép Árpád-kori várhelyet, azonban a lidarnak köszönhetően további három objektumot figyelt meg a környék várait kutató, azokat terepbejárásokkal vizsgáló Magicz László.

Rögtön a falu fölötti magaslaton egy rondellákkal védett – írott forrásainkban mindeddig ismeretlen – várat talált.

Védett területe nagyobb az Árpád-korban megszokott nemesi váraknál, mintegy 94 x 60 m-es. A keleti rondella átmérője 20 m. A faluval jóval közelibb kapcsolatban van, mint a messzebb, északabbra található Árpád-kori és a husziták által a 15. század közepén újrahasznosított vár.

Miért gondolom 16. századinak? Természetesen az alaprajza miatt, ami egy korai, ágyúharc követelményeinek megfelelő bástyás várat mutat. Felépítésének igazából Fülek várának törökök általi elfoglalását, 1554-et követően lehetett értelme, a további török terjeszkedés lefékezése céljából. Nógrád várainak 1593-as keresztény visszafoglalása után már messze esett a török határtól. A híres Bebek főúri família birtokai közé tartozott, tehát az ő levéltáruk későbbi birtokosok iratanyagai közt esetleg megbúvó maradványaiban érdemes utánanézni, vajon maradt-e róla korabeli feljegyzés?

https://djnaploja.wordpress.com/2022/04/20/csehberek-16-szazadi-vara/

GPS: É 48° 29.017 (48.483616)
K 19° 48.540 (19.808994)

Információk: Csehberek északi részéből induló kőzúzalékos úton, majd a kereszteződésből déli irányba induló mezei úton közelíthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció