Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VérteskethelyMagyarországKomárom-Esztergom vármegyeKomárom történelmi vármegye - Várhely

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Vérteskethely-Várhely

Komárom-Esztergom megye egyik kutatástörténeti fejezete volt 1985-1987 között, amikor B. Szatmári Sarolta megyei múzeumigazgató megbízásából Sándorfi Györggyel († 1993) és Nováki Gyulával hármasban elkezdtük bejárni és felmérni a megye várhelyeit.

Nekem – akkor huszonéves ifjú versenyzőként – az egyik legkorábbi munkám volt. Időnként velünk tartott az akkoriban Tatán élő Vékony Gábor († 2004) is – akinek 1984-86 között közvetlen munkatársa lehettem.

Egyik legtalányosabb helyszínünk Vérteskethely várhelye volt. Mivel a közelében őskori halomsírok is vannak, kezdetben Gábor őskori eredetre gyanakodott. Meg kell jegyezzem, durván 1979 (a nevezetes Börzsöny várait bemutató könyv megjelenése) előtt szinte minden ismeretlen történetű várhelyet – alappal, vagy anélkül – automatikusan őskorinak véltek. E szemlélet utórezgései még ma sem haltak el teljesen.

A Google Earth 2011-ben készült felvételén szépen látszik az erdőben is a várárok nyoma:(...)

Ezt csak ezért raktam ide, hogy szemléltessem, még erdős területen sem reménytelen műholdas segítséget igénybe venni objektumok keresésénél! Érdemes az időgép funkció segítségével az összes képet végigpörgetni, mert hasonló növényzeti viszonyok mellett csak szerencsés esetben rajzolódnak ki a jelenségek.

A várhely felmérése 1986-ból:(...)

Mai szemmel már teljesen egyértelmű, hogy egy késő-középkori castellum helyéről van szó. Természetesen ezt nem elsősorban a helyszínen talált kézi vetésű téglák töredékei alapján tudjuk – bár abból is. Sajnos egyelőre történeti adatot nem ismerek róla. Kethely birtokosai között a Héderváriaktól Török Bálintig többen is voltak, akik a várkastély építtetőiként vagy későbbi birtokosaiként szóba jöhetnek. Valószínű kora a 15-16. század lehet.

Dénes József

https://djnaploja.wordpress.com/2017/12/06/verteskethely-varhely/

GPS: É 47° 28.971 (47.482849)
K 18° 5.843 (18.097383)

Információk: A várhely a településtől DK-re az erdőben található, földúton megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció