Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HeiligenkreuzAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli vármegye - cisztercita apátság

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

HEILIGENKREUZI CISZTERCITA APÁTSÁG

Az 1133-ban alapított cisztercita apátság a középkori építészet műremeke, mivel több stílus, a román, gótikus és a barokk jellegzetes vonásait ötvözi. Heiligenkreuz ma Európa legnagyobb és a világ legrégibb ciszterci kolostora.

Több mint 850 évig a Heiligenkreuzi Apátság volt Dél-Wienerwald szellemi és kulturális központja. Itt található az alsó-ausztriai cisztercita rend székhelye is. Az apátság Wienerwald (Bécsi-erdő) déli részén, Bécstől mindössze 15 km-re található.

A kolostort III. Lipót, Alsó-Ausztria védőszentje alapította. A tökéletes épségben fennmaradt középkori kolostorépület, a román stílusú apátsági templom a kerengővel és a gótikus kútházzal, valamint a barokk udvar és kert együttese a Bécsi-Erdő egyik legszebb és legnépszerűbb kiránduló úticéljának számít.

A káptalanterem Ausztria egyik legjelentősebb temetkezési helyszíne, mert itt a legősibb osztrák uralkodónemzedékből nem kevesebb, mint négy babenbergi uralkodó lett eltemetve, nevezetesen IV. Lipót őrgróf, V. Lipót herceg, I. Frigyes herceg, valamint II. Harcias Frigyes herceg. II. Frigyes egy magas sírban nyugszik, mert ő különösen is támogatta a kolostort. Halálával 1246-ban kihaltak a Babenbergek.

1188-ban V. Lipót herceg a kolostornak ajándékozta a nagy Szent Kereszt ereklyét, melyet máig is tisztelnek - ez Krisztus keresztjének a legnagyobb, 24 cm-es darabja az Alpoktól északra. Az apátság Heiligenkreuz (Szentkereszt) nevét erről az ereklyéről kapta, az újjáépített keresztkápolnában kapott helyet.

A templomból jutunk ki a kolostor leghíresebb látnivalójához a fenséges kerengőhöz (Kreuzgang), Ausztria legszebb kora gótikus emléke 1220-1250 körül épült.

Számos oldalkápolna, terem nyílik a kerengőből, köztük a Kapitalsaal (Káptalanterem), ahol a Babenbergek síremlékeit találjuk, a kilencszögletű Brunnenkapelle, (Kút-kápolna), festett üvegablakaival és működő kútjával, vagy a bizarr Totenkapelle, melynek barokk ravatalára fektetik az elhunyt barátokat, négy groteszk csontváz kandelábere nem mindennapi látvány.

A híres barokk festő, Martino Altomonte az apátság templomában van eltemetve.

A szerzetesek "popsztárokká" váltak: 2008-ban adták ki a "Gregorián énekek - a Paradicsom zenéje" című CD-jüket. A gregorián dalokkal nemcsak az osztrák, de a londoni slágerlistákra is felkerültek!

https://www.hetedhetorszag.hu/ausztria/heiligenkreuzi-cisztercita-apatsag

GPS: É 48° 3.358 (48.055973)
K 16° 7.884 (16.131399)

Információk: Bécsből az A21 úton jutunk a településre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!