Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Betlenfalva - Betlensdorf - BetlanovceSzlovákiaFelvidékSzepes történelmi vármegye - Kastély, templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Betlenfalva kastély, templom

Szent Kozma és Damjánnak szentelt római katolikus temploma a 14. század elején épült gótikus stílusban.

16. századi kastélyának nagyon szép pártázata és stukkódíszítése van. 1564 és 1568 között épült reneszánsz stílusban, 1955 és 1960 között renoválták.

Különleges helyet foglal el a reneszánsz kastélyok között. Nem erődített épület, saroktornyai nincsenek, az emelet magasságában minden oldalról fagaléria veszi körül. Ennek a kastélynak a típusa a reneszánsz nyaralók építkezéseiből ered, különösen a prágai vár kertjében található királyi nyaraló, az ún. Kilátótorony. 

A kastélyt 1945 után meglehetősen elhanyagolták, és amikor 1955-1960-ban renoválták (a bejárati kapu fölötti fali sgraffitot javították), az emelet körüli fagalériát is helyreállították. Fontos építészeti emlék, Szlovákiában az első ilyen típusú reneszánsz kastély.

https://pamiatky.net/pamiatky/kastiele-a-kurie/betlanovce-kastiel/

 

GPS: É 48° 58.819 (48.980312)
K 20° 23.441 (20.390675)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció