Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szepesvéghely, Grénicz - Gränitz - HranovnicaSzlovákiaFelvidékSzepes vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szepesvéghely templom

Az Árpád-korban határőrfalu volt, neve valószínűleg innen ered. A falu szlovák neve a szláv granica (= határ) főnévből származik.

A település a német jog alapján soltész általi betelepítéssel keletkezett a 13. században. 1294-ben „Granich” néven említik először, majd 1321-ben „Grenic” néven találjuk. Római katolikus temploma 1398-ban épült gótikus stílusban. A középkorban többször pusztította földrengés, tűzvész, szárazság és éhínség. A falu a középkorban bányaváros, sörfőzdéje, malma, fűrésztelepe volt. A bányászat fellendülése a 16. században következett be, amikor a Thurzó család több bányát nyitott a határában, ahol főként rezet bányásztak. A réztelepen az ún. Kupfenhausban élők kiváltságokat kaptak, élénk rézkereskedelem folyt itt. Lakói a bányászat mellett mezőgazdasággal, méhészettel, halászattal foglalkoztak. 1542-ig a savniki cisztercita apátság, később több nemes zálogbirtoka. 

Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt római katolikus temploma eredetileg késő román stílusú volt. A 14. században gótikus, a 17. században barokk, a 19. században klasszicista stílusban átépítették. (Wikipedia)

A templomot védőfal keríti.

GPS: É 48° 59.336 (48.988926)
K 20° 18.509 (20.308491)

Információk: Poprádtól 8 km-re délre, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park észak-nyugati csücskében, a Hernád-folyó völgyében fekszik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció