Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szepessümeg - SmižanySzlovákiaFelvidékSzepes történelmi vármegye - Hradisko I.

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szepessümeg, Hradisko I.

Területe ősidők óta lakott, a régészeti leletek tanúsága szerint a Hernád völgyében már az i. e. 5. évezredben is éltek emberek. A legkorábbi település nyomai a község területén a Hernád bal parti teraszán kerültek elő. Ez a település néhány száz évig volt lakott. A leletek arra utalnak, hogy lakói földműveléssel és vadászattal foglalkoztak. Később, az i. e. 2500 körüli időben erődített település állt itt, melynek emlékei főként az otománi kultúrához kapcsolhatók. Az i. e. 14. században itt állt erődített település leletei már fejlett bronzművességről tanúskodnak. Ekkor indult meg a Szepesség nagyobb benépesülése és a puhói kultúra elterjedése, melynek következtében ez a vidék lényegében a 2. századig folyamatosan lakott volt.

A következő nagyobb betelepülés a 7. század végén és a 8. század elején a szlávok megjelenésével ment végbe. A 8. században a Nagymorva Birodalom idején területén kisebb vár állt. Ez a kisméretű földvár a leletek tanúsága szerint hadak támadása következtében égett le. (Wikipedia)

GPS: É 48° 56.771 (48.946182)
K 20° 29.354 (20.489231)

Információk: Szepessümeg települést DK-i irányba hagyjuk el a szabadidőpark irányába. A településrészre érve a sárga turistajelzést követjük amíg Várhegy alá nem érünk. Itt elhagyva a jelzett utat, déli irányba fordulunk, elhagyjuk az utolsó hotelt és jelzetlen ösvényen, dél-keleti irányból felsétálunk a várhegyre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció