Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PocsajMagyarországHajdú-Bihar megyeBihar vármegye - Hosszúzug

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Pocsaj község szélétől ÉK-re, 1 km-re található a Hosszúzugi vár. A falutól K-re lévő gáton, az Ér-főcsatorna mentén fél km-t megtéve K-i irányban kell letérni, ezután kb. 150 méter távolságban található a vár.

Zoltai Lajos 1912-ben Pocsajban. Ekkor kereste fel a Hosszúzugi várat, melynek alaprajzát is felvette.

Az erődítményt okleveles források nem említik, területén régészeti kutatásokat még nem végeztek. Tipológiai összehasonlítások alapján feltételezhető, hogy egy törökök által emelt palánkvár lehetett, mely a hódoltsági terület határán a mocsáron átvezető átkelőhelyet őrizte. A pocsaji Rákóczi castellum felépítése előtti időkben emelhették és csupán néhány évtizedig állt fenn.

A szabályos négyszög alakú, 22,5 x 21 m belterületű várat 8-10 m széles és kb. 2 m mély árok övezi. Az árok készítésekor kidobott földdel létrehozott sánc magassága kb. 1,5 m.

Összeállította: Karczag Ákos

Forrás:

M. Nepper Ibolya-Sőregi János-Zoltai Lajos: Bihari halmok. Bihari Dolgozatok. A Bihari Múzeum Közleményei 7. 

Berettyóújfalu. 1980. 26.

GPS: É 47° 17.650 (47.294167)
K 21° 51.073 (21.851217)

INFORMÁCIÓK: Kállai László úr mutatta meg a várhoz vezetõ utat, amely az Ér gátján vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció