Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vaségető, Vasberzence - Železná BreznicaSzlovákiaFelvidékZólyom vármegye - Várhegy (Hradok)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vaségető, Hradok

1424-ben „Wasekethew” néven említik először. Kezdetben a dobronyai uradalomhoz tartozott. 1517-ben Thurzó Sándor vasércbányát nyitott itt és a vasérc feldolgozására vashámort alapított. 1546 és 1848 között a besztercebányai kamara tulajdona. (Wikipedia)

A településtől dél-nyugatra emelkedik a Hradok domb. A domb 576 m magas csúcsán egy torony csekély alapfalai láthatóak. A csúcs környékén építőkő és sok habarcstörmelék található. 

GPS: É 48° 36.585 (48.609749)
K 19° 0.164 (19.002729)

Információk: A település nyugati részéből indul az a földút amely megkerüli a várhegyet. A gerincre érve déli irányba tartunk amíg a legelőre kiérünk. A legelő és az erdő határán haladunk keleti irányba, majd tovább  az erdőben érünk a várhegy keskeny gerincére. A gerincen déli irányba haladva jutunk a csekély maradványokhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció