Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PocsajMagyarországHajdú-Bihar vármegyeBihar történelmi vármegye - Leányvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Pocsaj község határában, a falu templomától ÉK-re 2,8 km-re, a Nagylétára vezető út D-i oldalán, attól DK-re 500 m-re, a falu felé terjedő plató szélén, 123 m magasan találhatók Leányvár maradványai.

A pocsaji Leányvárról okleveles adatok nem maradtak ránk. Fényes Elek 1851-ben Leányvár omladékait említi. A „Leányvár” elnevezéshez a múlt századi hagyomány érdekes magyarázatot fűzött: Eszerint ezt a várat adta volna Marót fejedelem Hanza leányával menyasszonyi ajándékul Árpád fiának, Zoltánnak.

A várdombon és környékén már az őskorban is éltek emberek. A népvándorlás-kori erődítményben egy 1956-ban zajló ásatás során neolitikus és bronzkori teleprészt tártak fel.

A várat az Árpád-korban is lakták. Erről többek között az 1954-ben előkerült középkori cserepek tanúskodnak. A vár felhagyása után a dombon még a középkor folyamán templomot emeltek, mellette temető terült el.

Zoltai Lajos 1912. április 19-én és július 5-én járt Pocsajban. Megtekintette és lerajzolta a Leányvárat, ahol őskori cserepeket gyűjtött. A Leányvárat erdő borítván, feltárásra nem gondolt.

A vár platója ovális alakú, 26 m széles, 37 m hosszú. Felszínén épületeknek nyoma sem maradt. A platót a K-D-Ny-i oldalon kb. fél méter mély és 6-8 méter széles árok keríti. A vár legsebezhetőbb É-i részét kettős sánc védte, mely napjainkban kb. 3 m mély. Ezt a területet nyáron szinte járhatatlan bozót fedi.

Összeállította: Karczag Ákos

Forrás:

Fényes Elek: Magyarország geographiai szótára. Pest. 1851. III. 25.

Makkay János: Pocsajesztár – Leányvár. Archeologiai Értesítő. 1958. 201.

Kralovánszky Alán: Hajdú-Bihar megyei régészeti kutatások 1944-1961. (leletkataszter). A Debreceni Déri Múzeum 

Évkönyve. 1962-1964. 41


GPS: É 47° 18.050 (47.300835)
K 21° 50.648 (21.844133)

A vár dombja a Pocsajról Létavértesre vezető út jobb oldalán, az úttól kb 300 m-re, a sertéstelep közelében található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció