Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hatna - HatnéSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Hradok

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Hatna, Hradok

A Maríkovská völgyében, Hátne és Maríková községek távolságának körülbelül egyharmadában két csodálatos szikla magasodik egymással szemben, a patak két oldalán. Egymástól 80 m távolságra vannak, a völgyben keskeny szorost létesítve.

A nagyobb vár tipikus példája az erődítménynek, amely a völgybe befutó sziklás hegyfokra épült. A vár nemcsak jobb állapotban van, de az itteni település sokkal régebbi is. Az i.e. 3. évezredre nyúlik vissza, amikor a badeni kultúra emberei itt telepedtek le. 

Az előzőtől 80 méterrel nyugatra, a Marikovka jobb partján volt a kisebb vár. Mivel a dombot lebányászták, csak két különböző magasságú éles vége maradt meg. 

Hrádekről a patak jobb oldalán található középkori leletek (14-15. század) azt igazolják, hogy valószínűleg egy helyi birtokos, a Hatna család erődítménye volt.

A vár eredeti kiterjedését, megjelenését nem ismerjük, mert jelentős részét a kőbánya pusztította el. 

 

GPS: É 49° 11.600 (49.193336)
K 18° 22.501 (18.375011)

Információk: Hatna települést Vágbeszterce irányából közelítjük meg. A várost déli irányba hagyjuk el, majd Vágudva településnél ÉNy-i irányba fordulunk.

A várak Hatna településen találhatóak. A keleti várat a temető parkolojából közelítjük meg, a várterületre az út kanyarulatából, ösvényen jutunk fel.

A keleti várat földúton közelíthetjük meg az erdős terület és a szántó határán.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció