Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VácMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Naszály-Látóhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vác-Naszály-Látó-hegy

A várostól É-ra, a Naszály D-i oldalán előre ugró 533,4 m magas, szikés nyúlványon erődítés nyomokat figyeltünk meg. A váci síkság fölé kinyúló, mintegy 150 m relatív magasságú csúcs D, NY és K felől igen meredek. É felől kb. 4-5 m-rel emelkedik ki a Naszály fennsíkjából. Itt, a támadható oldal felől készítették az erődítést. A csúcs alatt kb. 2 m-rel mintegy 50 m hosszú, 0,5-5 m széles. DK-ÉNy-i irányú terasz húzódik, amely két végén bekanyarodva beleolvad a hegy meredek, D-i oldalába. A terasz külső széle alatt 2 m-rel szabálytalan kiásású, mintegy 30 m hosszú, 2-4 méter széles, 0,5-1 m mély árkot figyeltünk meg, amely két végén ugyancsak bekanyarodik a meredek hegyoldalhoz. Az árokból a földet a külső oldalra dobták, s ott ezáltal 0,5-1 m magas sánc keletkezett. 

Az így védett terület kb. 10*30-40 m, lapos tetejű, sziklás felszín. Leletet nem találtunk. (Miklós, 1982; Miklós – Torma, 1985.) 

A lelőhely – nagysága, erődítésmódja alapján - valószínűleg Árpád-kori földvár volt. A leletek hiánya ás az árok szabálytalan kiásása alapján feltételezzük, hogy az erődítés nem készült el teljesen. 

A lelőhelyre Moró Ferenc hívta fel figyelmünket.

forrás: Pest megye régészeti topográfiája. A szobi és a váci járás.

 

GPS: É 47° 49.799 (47.829987)
K 19° 8.540 (19.142340)

Információk: Vác, Kútvölgyi dűlőn indul a turista út a Látóhegyre, a sárga négyzet, sárga háromszög, kék háromszög jelzést kell követni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció