Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Šance, CsehországSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Große Schantz, Jablonkai-sánc

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Grose Schantz (Nagysánc), Sance (Csehország) település közelében

A sáncot a harminéves háború idejében kezdték el építeni, 1621-ben. Átépítését 1663-64-ben végezték, amikor csillag alakú külső sánccal vették körül. Korszerűsítését 1724-1729 között végezték, az erőd belső területén ágyúállást építettek, a bejáratot áthelyezték az északi és keleti oldalra. A napoleóni háború idején 1807-1808-ban több tervet is készítettek az erőd átépítésére, de ezek nem valósultak meg.

A jablonkai-hágó sáncai

A sáncok a Németország, Svédország irányába szállított áruk útvonalát felügyelték. A Jablonkai-hágón épített utak védelmét szolgáló sáncokat a 16.-ik század végén kezdték építeni. A védelmi vonalak fejlesztését különböző időszakokban egészen a 18.-ik század végéig végezték. Az erődrendszer elemei különböző időszakokban és eltérő irányú védelem kivédésére épültek, tüzelési irányuk is változó. 

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei.

 

GPS: É 49° 29.907 (49.498444)
K 18° 44.630 (18.743841)

Információk: Fenyvesszorosnál ÉNy-i irányba fordulva átmegyünk Csehországba. A határ után 1 km-rel nyugatiirányba fordulunk a vasútállomás irányába. Innen tovább követjük az utat nyugati, majd dél-nyugati irányba amíg a tekintélyes sáncokhoz érünk. A terület szabadon bejárható, fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció