Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Fenyvesszoros - SvrčinovecSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Dolina sánc

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Dolina sánc

A sánc a cseh-szlovák határon fekszik. Erről a megfigyelő pontról látható az Alte Schantze és a Grose Schantze is. A sánc mérete 18*18 méter. A sáncot dél-keletről még egy árok és sánc védte.

A jablonkai-hágó sáncai

A sáncok a Németország, Svédország irányába szállított áruk útvonalát felügyelték. A Jablonkai-hágón épített utak védelmét szolgáló sáncokat a 16.-ik század végén kezdték építeni. A védelmi vonalak fejlesztését különböző időszakokban egészen a 18.-ik század végéig végezték. Az erődrendszer elemei különböző időszakokban és eltérő irányú védelem kivédésére épültek, tüzelési irányuk is változó. 

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei.

GPS: É 49° 29.851 (49.497517)
K 18° 46.079 (18.767979)

Információk: a sánc a fenyvesszorosi határátkelőtől 300 m-re fekszik ÉK-i irányba. Megközelíthető az átkelő parkolójából az erdőn keresztül vagy földúton az erdőt északról megkerülve.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció