Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sutó - ŠútovoSzlovákiaFelvidékTuróc vármegye - Vár (Hradisko)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Sutó(Vágratkó) vára

A község területén a történelem előtti időkben a puhói kultúra települése állt. Sutót 1403-ban "Suto" néven említik először, a szklabinyai uradalom része volt. A 20. századig a Révay család birtoka.

A vár a Hradisko dombon található. Mérete 60*20m. Északról árok és sánc védi, a várterületet sánc védi.

GPS: É 49° 8.513 (49.141880)
K 19° 5.223 (19.087055)

Információk: a sutói várat két irányból közelíthetjük meg. 

A 18-as útról Sutó irányába kanyarodva, mielőtt a helységbe érünk egy keskeny aszfaltozott útra kanyarodunk déli irányba. 1 km. után egy földút kereszteződéséhez érünk, itt parkolhatunk. Innen az utat követjük, átkelünk a patakon, majd 500 m megyünk tovább az úton. Az utat elhagyva a mezőn, majd az erdőn keresztül északi irányból mászunk fel a dombra. A várterület jól átlátható.

A várba Ratkón keresztül is feljuthatunk földúton és ösvényen.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció