Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Prasnikirtvány - PrašníkSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Hrádok

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Prasnikirtvány, Hrádok

A vár területe 4,71  ha. A sáncok három részre osztják.  A legrégebbi település a késő kőkorszakból (kb. Kr. e. 3000) származik. A bronzkorban az árok mélyítésével és a sánc megemelésével javítják az erődítményt. A régészeti feltárások bizonyították, hogy a vaskorban is használták, amikor az időszámításunk előtti második vagy első században kelták lakták.

Az erődrendszert a  9-10. században fejlesztették. Helyreállították a késő bronzkori erődítményt, és farönkökkel megerősített kősáncokat építettek.  A vár talán akkor volt a legfontosabb, amikor ezeken a helyeken találkozott Magyarország és a cseh állam területi érdeke. A helyzet enyhülése után jelentőségét vesztette.

Teljes megszűnése a 11. és 12. századra tehető.

GPS: É 48° 38.616 (48.643604)
K 17° 37.838 (17.630632)

Információk: Prasnikirtvány települést nyugati irányba hagyjuk és Fajnorovici településrészig megyünk a 499-es úton.

Itt a kék turistajelzésen indulunk és a gerincre érve keleti irányba fordulva, a gerincen gyalogolva érünk a várterületre.

! Vigyázzunk ne menjünk a bányaperemére. Omlásveszély!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció