Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IzsákMagyarországBács-Kiskun megyePest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye - Kolon-tó, Radványi tanya

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Izsák, Kolon-tó, Radványi tanya

Izsák első írásos említése a tihanyi apátság 1055-ben kelt alapítólevelében maradt ránk, amelyben Culum Aqua néven az apátság birtokrészeként írják le a város nyugati határán fekvő Kolon-tavat. Ekkor a falu neve még Ischasi volt. 1279-ben IV. (Kun) László király a kunoknak kiváltságot adományozó oklevelében birtokként szerepel Isak néven. 1426-ban Izsákegyházaként már mint templomos települést tartják nyilván. Az Izsák elnevezéssel 1474-ben keltezett egyházi feljegyzésekben találkozhatunk először.

A lelőhely a településtől dél-nyugatra a Kolon-tó észak-nyugati részén található. A területen korábban tőzegkitermelés zajlott, amelynek 1952-56 közötti időszakában, bronzkori leletek gyűjtöttek a kitermelés során. További kutatás a helyszínen nem történt.

A várról történeti adatok nem állnak rendelkezésünkre. Az egykori erődítés, a Kolon-tó mocsaras környezetéből enyhén kiemelkedő dombhát déli részén helyezkedik el. A jól érzékelhető árokkal kerített plató formája szabályos kör alakú, az átmérője megközelítően 18 méter. Az övező árok szélessége kb. 3 méter, a mélysége pedig napjainkban alig több mint fél méter. A vár formája és mérete, a síkvidéki mocsaras környezetben létesített Árpád-kori, 12-13. századi erődítésekhez hasonlatos. Hogy a vár keletkezése mely korszakra tehető, azt csak egy jövőbeni régészeti feltárással lehet tisztázni.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 47.623 (46.793720)
K 19° 19.811 (19.330191)

Információk: Izsák települést északi irányba hagyjuk el, a temető után 1 km-re egy nyugati, majd déli irányba tartó utat találunk. Ezen az úton megyünk, előbb aszfaltozott, majd földúton 4,5 km-t.

Itt egy keleti irányba tartó, sorompóval lezárt földúton sétálhatunk el a várterületig.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció