Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Prasnikirtvány - PrašníkSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Vár (Tlstá horá)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Prasnikirtvány vára

A középkori, újkori erődítményről írott forrás nem áll rendelkezésre. 

"A vár kutatását az 1980-as évek elején a Nagyszombati Múzeum munkatársa, Petr Novák végezte, aki 10 szondát nyitott. A vár megjelenésével és elhelyezkedésével kapcsolatban Novák azt írja, hogy a völgyön átfolyó Holeška folyó fölé 226 m-rel magasodó ovális fennsíkon készült az erődítmény. Az erődítmény északi és nyugati peremén erődítés nem került elő, de a meredek lejtők kiálló mészkősziklákkal és egy esetleges fa palánkkal kellő védelmet nyújtottak a lehetséges ellen. Az erőd délkeleti oldalának erődítése még nem fejeződött be, a meredek északi lejtőtől mintegy 40 méterre van. Eredetileg valószínűleg csak palánk volt, és azt feltételezték, hogy a sánc elkészül. A sánc homlokfala szárazon fektetett kövekből készült, a sánc valószínűleg kamrás szerkezetű volt, szélessége körülbelül 170 cm. A töltés kőfala megközelítőleg 2,30 méter magas volt, és feltételezhető (bár ezt kutatások nem igazolták), hogy a töltés koronáján fa palánk épült. A kutatás során több házat is megerősítettek az erődön, amelyek látszólag hasonló felépítésűek voltak, mint a  Molpír-erőd házai.

A vár fontos őrző- és kereskedési pontként szolgált a hágón, de Novák nem zárja ki, hogy a hallstatti kultúra idején helyi közigazgatási központ volt." 

http://www.hradiska.sk/2017/07/prasnik-tlsta-hora.html

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 38.588 (48.643127)
K 17° 40.821 (17.680346)

Információk: Prasnikirtvány települést nyugatra elhagyva 2 km után egy a házakhoz felvezető, déli irányba tartó, utat találunk. Ezt az utat követve egészen a gerincig kell menni, ahol a gerincúton, keleti irányba egészen a hegytetőn levő toronyig lehet elmenni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció