Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Paucsinalehota, Pócsszabadja - Pavčina LehotaSzlovákiaFelvidékLiptó vármegye - Zámcsek (Zámček)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Paucsinalehota, Zámcsek

Zámcsek fekvése az Opáleniská-hegy (1143,4 m tengerszint feletti magasságban) északnyugati nyúlványán található, amely a Siná-hegység része. Elsőként Mihalik J. ismertette a szakirodalommal, aki egy 3 m átmérőjű tartály (ciszterna) nyomait is megfigyelte. A kastély szabálytalan, téglalap alakú, méretei kb. 70 x 40 m, területe 0,58 ha. Az 1977-es régészeti kutatások során a púchovi kultúra leleteit találták, viszont 13. századi kerámiák is kerültek elő a védőárok egy szakaszából.

https://www.spolokseptentrio.sk/septenpedia/okres-liptovsky-mikulas/pavcina-lehota-archeologia/

GPS: É 49° 1.379 (49.022976)
K 19° 33.114 (19.551908)

Információk: Paucsinalehota helységet déli irányba hagyjuk el és sípálya(nyáron bobpálya) parkolójában hagyjuk az autót. Innen az erdő aljában nyugati irányba haladunk a földúton. Először egy kilátó mellett haladunk el, majd 300 m-re egy déli irányba tartó útra térve egy információs táblát találunk a várról. A tisztáson haladó úton megyünk déli irányba, elhaladunk egy kis játszótér mellett, egészen a gerincig. A gerincen északi irányba 30 m-t haladva a várterületre érünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció