Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vavrisó - VavrišovoSzlovákiaFelvidékLiptó vármegye - sáncok

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vavrisó sáncok

A település nevét első birtokosáról: Szerafin apjáról, az 1230-ban szereplő Hank fia Lőrincről (Vavrinc) kapta. 1286-ban Szerafin fia Miklós birtokaként említi először oklevél. 1346-ban „Waurisow” néven írják, ekkor a Pottornyai család birtoka. 1360-ban „Vavrysou”, 1381-ben „Wauriso”, 1511-ben „Wawrissow” alakban szerepel a korabeli forrásokban. A falu sokat szenvedett a 17. és 18. századi harcok idején, 1709-ben a határában zajlott svihrovai kuruc-labanc ütközetben teljesen elpusztult.(Wikipédia)

A sáncrendszer a kuruc-labanc háborús időszakban készült. 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 4.387 (49.073112)
K 19° 45.098 (19.751627)

Információk: az általunk bejárt két zártsáncot Vavrisó felől közelíthetjük meg legkönnyebben magánterületen áthaladva.

Másik lehetőség, keskeny aszfaltozott úton, a sáncokat Liptószentpéter felől érhetjük el. Liptószentpétert északi irányba elhagyva, áthaladva az autópálya felett, az ipartelep előtt jobbra, keleti irányba fordulva, az utat követve érhetünk a sáncok közelébe.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció