Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nemesludrova - LudrováSzlovákiaFelvidékLiptó vármegye - Pancová, Strána(Cerená)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ludrová – Pancová/ Pansová

A Hrádok Pancová Ludrová község délnyugati részén található. Az erdőirtott dombtető az Alacsony-Tátra főhegységéből emelkedik ki. A Pancová-kastély, más néven Pansovának egy kisebb erődvár jellege van, amely a Choč-hegység szinte teljes vonulatában, valamint az Alacsony-Tátra nyugati részének vonalában található várrendszerhez tartozik. A lelőhelyet korábbi felmérések kerámiaanyag alapján a késő Latén - Púchov kultúra időszakára datálták. Az 1998-as régészeti kutatások, amelyeket Struhár V. végzett, megerősítette azt a feltételezést, hogy a kastélyt a kora vaskor óta használták. Az ebből az időszakból származó erődítményt azonban a középkorban újjáépítették, és a 16. és 17. századi megszűnésekor láthatóan őrpontként szolgált. Az erődített terület háromszög alaprajzú lekerekített sarkokkal, körülbelül 43 x 39 x 23 m méretű. 

 

Ludrová – Straňa

Az erődítmény lejtős domboldalra épült, északi és északkeleti lejtővel. Keleti, déli és nyugati oldalról a terep természetes lejtését használja, északról és északkeletről, ahonnan a vár a legjobban megközelíthető, megfelelő fényviszonyok mellett látható kettős sánc veszi körül. A terület bejárata a vár délkeleti oldaláról feltételezhető. A belső terület három mesterséges teraszra oszlik, amelyek megközelítőleg kelet-nyugati vonalat követnek. A harmadik teraszon a régészeti kutatások során egy összefüggő, lapos rétegű mészkőréteg került elő. Agyagos-kavicsos alapra fektetve, 7 m széles és 6 m hosszú burkolatot alkotott. A szabálytalan kőpusztulást, talán egy gerendaépület alapját, a kőburkolat összefüggő sávjától kavicsos-agyagos réteg választotta el, amely valószínűleg a szintezés maradványa volt, vagy a terep stabilizálására szolgált. A kutatás egyetlen régészeti anyaga a Kr. u.-ra keltezett kerámia.

 

https://www.spolokseptentrio.sk/septenpedia/okres-ruzomberok/ludrova-archeologia/

 

GPS: É 49° 2.753 (49.045876)
K 19° 19.519 (19.325319)

Információk: mindkét várhoz a település központjából ösvény vezet fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció