Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alsómattyasóc - Nižné MatiašovceSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - Szent László templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Alsómattyasóc templom

A középkorban a terület első lakói pásztorok és határőrzők voltak. 1262-ben IV. Béla a Szélnye feletti erdős telületet András besztercebányai bírónak adta. 1287-ben IV. László Mihálynak és fiának Mátyásnak adományozta. A falut először Felsőszélnyének nevezték és csak 1348-tól viseli első tulajdonosának nevét. A 14. század végén már két falu, Alsó- és Felsőmattyasóc feküdt a területén. A korábbi Felsőszélnye lett Felsőmattyasóc, míg Mátyásfalvából Alsómattyasóc. Alsómattyasóc templomát már 1356-ban említik. 1412-ben Mathye villa, 1462-ben Mathiassfalawa néven említik. A 15. és 19. század között a két falu közös igazgatás alatt állt. Nemesi faluként nagyrészt a Mattyasovszky család birtoka. 1584-ben Alsómattyasócon négy nemesi kúria állt. A 16. században a Mattyasovszky család költségén épült fel a Szent László templom. 

Szent László temploma a 16. század elején épült, 17. századi lőrésekkel, sarokbástyákkal ellátott erődfal védi.(Wikipedia)

GPS: É 49° 9.115 (49.151909)
K 19° 32.574 (19.542900)

Információk: a települést Liptószentmiklós felől közelíthetjük meg, a várost északi irányba elhagyva, a Liptói tó északi részén, az 584-es úton haladva. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció