Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Párisháza - ParížovceSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Párisháza kastély(ma a Pribilinai skanzenben)

Liptó Falumúzeuma Pribilina községében (szlovákul Pribylina), Szlovákia egyik legfiatalabb skanzene, 1991-ben nyitotta meg kapuit. A Falumúzeum eltér a többi múzeumtól, mivel a számos fából készült, hagyományos házon kívül, a társadalom egykori felsőbb osztályába tartozó személyek házai is helyet kaptak a területen. A település szerkezete hasonló a régmúlt időszak liptói községeihez, kisvárosaihoz. A község közepén nagyobb tér található, ahol egykor a lakosok összegyűltek, piacot és vásárt tartottak.

A múzeumban található egy gótikus-reneszánsz kastély is, Párisháza (szlovákul Parížovce) területén, mely Liptó egyik legértékesebb történelmi épületének számít. A legrégibb, gótikus szárny keletkezése a 14. század első harmadából származik. 1484-ben a kastélyt vadászkastéllyá építették át, ebből az időszakból származnak a falfestmények is a holló motívummal. A kastély mai alakját a 17. század második harmadában kapta. A kiállítás során a látogatók betekintést nyerhetnek az egykori idők magasabb társadalmi rétegeinek életébe, mindennapjaiba.

A tárlat hűen tükrözi Liptó mindennapjait a történelmi időkben, a vendégek megismerhetik az egykori életet a régióban, a szegények kunyhóitól egészen a falu leggazdagabb polgárának házáig.

https://www.travelguide.sk/hun/turisztikai-erdekessegek/muzeum-liptovskej-dediny-pribylina_418_1.html

 

 

A lombok mögött már előtűnik a skanzen másik büszkesége, a Parížovce, a Párisházi család gótikus kúriája.

Az ősi épület gótikus magját az 1300-as évek első harmadában alkották, majd száz évvel később tovább bővítették. Egy időben Mátyás fia, Corvin János, mint liptói fejedelem tette székhelyévé, melyről az akkoriban faragott gyűrűs holló címer tanúskodik.

A kúria jelenlegi formáját a 17. század második felében, az utolsó jelentős reneszánsz rekonstrukció után nyerte el. 

Az uradalmi lakóház mellől a fenekedő parasztok megregulázására szolgáló szégyenoszlop sem hiányozhat.

https://kidkalandok.blog.hu/2022/07/25/pribylina

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 6.445 (49.107422)
K 19° 48.230 (19.803825)

Információk: Párisháza az egyik a tíz település közül mely áldozatául esett a Liptói-tó létesítésének. A kastély a pribilinai skanzenben látható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció