Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Illanó - IľanovoSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - Rohács (Rohačka)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Illanó, Rohács

A Liptószentmiklós-Ploštín, Liptószentmiklós-Iľanov és Demänovská Dolina kataszterében található. Rohacka dombvár körüli mikrorégióban végzett kutatások a 18. század első fele óta szerves részét képezik a liptói régészeti kutatások történetének. A liptói régió története a 20. század elejétől a 20. század elejéig. Különösen J. Volko-starohorský foglalkozott intenzíven a sarokkal, több évet töltött vele és kutatásával. A liptói régészeti kutatásokkal kapcsolatos visszaemlékezéseiben számos ásatás, kincskeresés és saját tapasztalatai alapján megállapítja, hogy "Rohačka jelentősen károsodott lelőhelynek tekinthető, de nem kizárt, hogy e fontos felvidéki település vagy dombvár rétegei helyenként még épek és alkalmasak a kívánatos szisztematikus kutatásra" (Volko-Starohorský 1965, 221). 

Mivel J. Volko-Starohorský (1909, 44) szerint "sokan ástak már a Rohačkában", mivel a Rohačka és a Rohačka alatti leletek a régebbi vaskor észak-szlovákiai emlékeinek kidolgozásába kerültek - tulajdonképpen egy kísérleti átfogó munka a maga nemében a szlovákiai hegyvidékről a hallstatti időszakban, amelyet 1975-ben szakdolgozatként nyújtott be a brünni Masaryk Egyetemen.(...)

B. Majláth 1873-ban hívta fel a figyelmet a várra mint római erődítményre a Theodosius aranyérméinek és egy, a hatodik légióból származó dénárnak a felfedezése kapcsán, amelyek a "Pogányvárak Liptóban" című fejezet megírásakor a "Liptó megyei őskori lelőhelyek" cím cikk keretében voltak a birtokában (Majláth 1873, 49, 50).(...)

J. Mihalik 1888-ban Rohackáról írt munkájában hosszasan ismerteti a lelőhelyet, figyelembe véve a korábbi ismereteket. Theodosius érmékről, római dénárokról, valamint a ploštíniak és Iľanov népének szájhagyománya a helyszínen lévő vár létezéséről), geológiai szempontból (mészkő bányászata építési célokra) és topográfiai szempontból (a domb hossza 1000 m, szélessége 400 m, területe kb. 400 000 m2)  Mihalik 1888, 140). (...)

https://doi.org/10.31577/szausav.2019.suppl.1.2 

A várdomb középső részén egy őrtorony alapfalai rajzolódnak ki. 

GPS: É 49° 2.877 (49.047943)
K 19° 36.359 (19.605989)

Információk: Illanó és Plostin Liptószentmiklós déli településrészei. A Rohácsra a Plostinról Illanóra vezető rossz minőségű út felöl juthatunk fel. Plostin felől a felhagyott bányához vezető úton parkoljunk, innen ösvény vezet a várterületre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció