Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

RakacaMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeBorsod vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Rakaca, a templom erődfala
 
Rakaca település keletii széle felett emelkedik a Templom-hegy, rajta a görög-katolikus templom, melyet kilencoldalú, egyenesekkel határolt, lőréses fal vesz körül. A jelenleg álló templomot 1921-ben építették. Ezt egy 1721-ben épült kőtemplom, korábban pedig egy a 15. századi fatemplom előzte meg, melynek festett képe a parókián látható.

A Templom-hegy körben meredek oldalú, de a déli folytatása lapos, vízszintes dombtetőt képez. Erről az oldalról is csak a kerítőfal védi a területet, esetleges korábbi várra utaló ároknak, vagy sáncnak nyoma sincs. A fal eredetileg egyszerű, a templomot kerítő falként épülhetett, erre utal csekély, mindössze 65–70 cm vastagsága is.

A falon összesen húsz lőrést találunk, melyek kifelé összeszűkülnek. Belső szélességük 60–70 cm, külső szélességük mindössze 12–15 cm,
belső magasságuk 50–60 cm. A fal egy hosszúkás területet vesz körbe, melynek hossza 42, szélessége 35 m.

Középen a templom helyezkedik el. A fal két végén egy-egy bejárat van, ezeket bizonyára utólag nyithatták meg. Az eredeti bejáratok oldalt voltak. Közülük az É-i oldalon lévő ma is megtalálható, két oldalán egy-egy ferde irányú lőréssel. A D-i oldalon lévő kaput már befalazták, egykori helyét a még ma is látható ferde irányú lőrés árulja el. Az eredeti belső járószint alacsonyabban lehetett, mert az É-i, eredeti bejárat ma öt lépcsőfokkal visz fel a jelenlegi belső járószintre. Az egykori belső terület emelését a lőrések helyzete is elárulja, feltehetően a mai templom építésekor töltötték fel a területet kb. 1 méterrel. A falat 1989-ben renoválták.

Pesty Frigyes 1864. évi helynévgyűjtésében egyszerű körítőfalként említik.  Első részletes leírására és felmérésének közzétételére 1992-ben a Borsod megyei vártopográfiában került sor. A megyei képes műemlékjegyzékben Kárpát László foglalkozott az erődfallal. Feltételezte, hogy a cinterem falából átalakított csekély vastagságú védőfal a 16. vagy a 17. században épülhetett, az ekkor gyakori török portyák ellen. Ebben az időszakban történt a görög katolikus „rutének” bevándorlása a faluba.

Rakaca a 16. sz. közepéig a tornai váruradalom tartozékát képezte. Ettől kezdve azonban előbb a Rakacai-, majd több más nemes család osztozott a településen. A jelenleg fennálló, 1921-ben épült templomát megelőző templom 18. sz. elejére helyezett építésének idejére eltérő időpontok szerepelnek a történeti irodalomban.

A templomot kerítő falra írott adatokkal nem rendelkezünk, annak akár barokk kori kialakítása sem zárható ki. A fal pontosabb keltezése további helyszíni és levéltári kutatásoktól várható.

Forrás:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az ókortól a kuruc korig,
Magyarország várainak topográfiája - Miskolc 2007

GPS: É 48° 27.533 (48.458881)
K 20° 53.149 (20.885817)

Információk: Rakaca település keletii széle felett emelkedik a Templom-hegy, rajta a görög-katolikus templom, melyet kilencoldalú, egyenesekkel határolt, lőréses fal vesz körül.

A településről gyalogos út vezet fel a templomhoz. A templom melletti temető a Templom-hegy megkerülésével autóval is megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció