Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dragović - ČaklovecHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Csaklovác

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csaklovác vára

Formája, mérete alapján egy tipikus Árpád-kori nemesi vár helye! A neve alapján vélhetően a 13. század végén épült Csáktornya korábbi  – 12-13. századi – előzménye lehet.

A Pakra folyó völgyében a Pakrácot Pozsegával öszekötő római eredetű főút vezet. Hogy az eredetileg Fejér megyei illetékességű Csákok mikor, melyik királytól kaphatták a szlavóniai birtokot, nem tudjuk. Csáktornya névadója egy Bágyon fia Csák nevű úr volt, aki rokona, Csák nembeli Pós fia Ugrin ellen harcolt Kőszegi Henrik bán szövetségeseként. Hogy a korábbi, most felfedezett várat hány generációval korábbi őse építette, arról nincs adatunk. Egy biztos, a kinőtt, divatjamúlt régebbi várat válthatta fel a 13. század második felében a ma is álló hatalmas torony. Az, hogy írásos említése csak 1387-ből maradt fenn, amikor már a johannita lovagrendé, a vránai perjelségé volt – a puszta véletlennek tulajdonítható.

https://djnaploja.wordpress.com/2020/08/27/egy-uj-var-felfedezese/#comments

GPS: É 45° 27.798 (45.463299)
K 17° 17.700 (17.295000)

Információk: Pakrác és Pozsega között található Spanovica helység. Spanovicából indul déli irányba a jelzett turistaút Csáktornya várához. Spanovicából Donja Sumetlica felé az út egy része megtehető gépkocsival, a település temetőjénél célszerű parkolni. A jelzett út érinti  Csaklovác várát.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció