Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OlimjeSzlovéniaHorvát-SzlavónországHatáron túli történelmi vármegye - pálos kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Olimje vár, volt pálos kolostor

A jelenlegi kastély elődjét a 11. században építették. 

1550 körül Tattenbach gróf újjáépítette a várat reneszánsz stílusban és védőárokkal vette körül.

1658-ban a várat megvásárolta Ivan Zakmardy, aki megkezdte kolostorrá alakítását, és 1663-ban a pálos rendnek adományozta, a szerzetesek Lepoglavából érkeztek. 1665 és 1675 között befejezték az átalakítást.

A pálosok gyógyszertárat is alapítottak. 

Az egykori kolostort az Attems nemesi ház vásárolta meg 1805-ben. A magas adók miatt az új tulajdonosok azonban nem engedhették meg maguknak az egész épület fenntartását, az északi és a nyugati szárnyat lebontották.

A kastélyt államosították a második világháború után. 

1974-ben földrengés súlyosan megrongálta az épületet; nem sokkal később országos, önkormányzati és plébániai alapok segítségével felújították. 

A ferencesek 1999. augusztus 15-én 217 év után újjáélesztették a kolostort. 

https://wikihuhu.top/wiki/Olimje_Castle#History

 

Olimje-kolostort a 17-18. században a horvát Lepoglavából származó pálos barátok lakták. A szerzetesek művészetükről és gyógyászatukról váltak nevezetessé: ők építtették a kastély melletti Mária mennybemenetele zarándoktemplomot csodálatos aranyozott barokk oltárával, és ők alapították Európa harmadik legrégebbi, freskókkal díszített patikáját, amelyben a gyógyforrások vizét használták fel készítményeik alapjául. A látványosan felújított kolostorba néhány éve minorita szerzetesek költöztek, akik elődeik hagyományát folytatva több mint 160 gyógynövényt termesztenek, és az ezekből kevert készítményeket helyben árusítják a látogatóknak.

https://turizmus.com/desztinaciok/szlovenia-zoldre-hangolva-1150958

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 8.998 (46.149960)
K 15° 33.778 (15.562969)

Információk: A volt pálos kolostort a desinic-i Nagytábor vára felkeresése esetén ajánljuk.

Desinicet Ny-i irányba elhagyva a miljanai határátkelőhöz megyünk. Az átkelést követően É-i irányba fordulunk Podcertek település felé. Podcertek települést Ny-i irányba hagyjuk el és 3 km után érkezünk Olimje településre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció