Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Terbeléd - TrebeľovceSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - Nagyvárhely

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Terbeléd-Felsőbáb-Nagyvárhely

Hogy még bonyolítsam: a címben szereplő várhely jelenleg Rátka (szlovákul: Ratka) határába esik. Az én lexikonomban az 1913-as utolsó magyar helységnévtár alapján vannak a címszavak, amikor Felsőbábi-puszta még Terbelédhez (szlovákul: Trebeľovce) tartozott. A középkorban viszont Bába, Bábafalva néven önálló község volt.

A helynéven kívül egyéb tudásunk a szlovák lidar térkép megjelenéséig nem volt róla. Utóbbiról derült ki, hogy egy tipikus Árpád-kori nemesi vár helye van itt is.

A vár védett területe 34 x 13 m, azaz 0,04 ha. Tökéletesen megfelel az Árpád-kor közepe és vége nemesi várai átlagos méretének. Okleveles adatunk nincsen róla. A környéken leginkább a horvát eredetű, feltehetően Könyves Kálmán korában (1095-1116) Nógrád megyében birtokot szerzett Kacsics nemzetségből származó családok tagjai építettek ilyen kis várakat.

https://djnaploja.wordpress.com/2021/03/23/terbeled-felsobab-nagyvarhely/

GPS: É 48° 15.570 (48.259502)
K 19° 45.605 (19.760077)

Információk: a várhelyet Fülek felől közelíthetjük meg. Füleket Ny-i irányba hagyjuk el Rátka település felé. Mielőtt Rátkába érnénk az útkereszteződésben É-i irányba fordulunk. 2 km után érünk Felsőbáb településrészre, itt elhagyjuk a főútat és a hídon keresztül az erdő alatti házhoz megyünk, ennek környékén parkolunk. Innen földúton lehet a várhely közelébe jutni, az utolsó szakaszon már nincs út és ösvény sem.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció