Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Terbeléd - TrebeľovceSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - Hargicsok

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Terbeléd-Báb-Hargicsok

A húsvéti hosszú hétvégén sem szünetelt s szlovák lidar térkép böngészése. Ezúttal Pesti Leventétől kaptam egy sorozatot friss megfigyeléseiről. Ezek egyike a történelmi Nógrád vármegye északi részén, Terbeléd (szlovákul: Trebeľovce) határában, Báb-puszta területén a Kis-Hargics nevű hegy.

Terbeléd magyarok lakta falu, viszont a Hargics név e nyelven nem érthető. Esetleg a szlovák “hrad” (vár), vagy hradište (várhely) értelmét vesztett változata lehet? Mindenesetre az új szlovák térkép így értelmezi (...).

Egy biztos, Györffy történeti földrajzának adata szerint Báb is a Nógrádban nagy szerepet játszott Kacsics nemzetség tagjainak birtokában volt. A látható jelenségekhez hasonló kis méretű és zömmel ismeretlen történetű Árpád-kori várak nagyon jellemzőek rájuk (is).

Eddig fogalmunk sem volt erről a két objektumról. Ideje lesz megnézni a terepen is!

https://djnaploja.wordpress.com/2020/04/14/terbeled-bab-hargicsok/

GPS: É 48° 15.632 (48.260532)
K 19° 44.876 (19.747940)

Információk: a várhelyet Fülek felől közelíthetjük meg. Füleket Ny-i irányba hagyjuk el Rátka település felé. Mielőtt Rátkába érnénk az útkereszteződésben É-i irányba fordulunk. 2 km után érünk Felsőbáb településrészre, itt elhagyjuk a főútat és a hídon keresztül az erdő alatti házhoz megyünk, ennek környékén parkolunk. Innen földúton lehet a várhely közelébe jutni, az utolsó szakaszon már nincs út és ösvény sem.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció