Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Fülek - FiľakovoSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - őrtorony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Fülek őrtorony

1602 és 1604 között az országgyűlés parancsára felújították Fülek várat, amelyet Bocskay csapatai foglaltak el. A császári birodalomban folyó hatalmi harc során 1608-ban, 1609-ben és 1613-ban, majd az 1615-ös tűzvész után a várat 1619-ben felújították. A Rákóczi-féle felkelés idején Wesselényi Ferenc volt a várkapitány. A vár és a város is felvirágzik, a Vöröskőn őrtorony épül, az Őrhegyen állandó katonai őrség tartózkodik. 

https://www.filakovo.sk/index.php/hu/latogato/allami-muemlekek

A füleki őrtorony

Újabb érdekes lidaros megfigyelést kaptam tegnap a felvidéki várhelyek egyik avatott kutatójától, Magicz Lászlótól. Észrevette a füleki vártól északra – mintegy 900 méterre – emelkedő Vereskő nevű hegyen épült őrtorony terepi nyomait.

Érdekes kérdést vetnek fel a hasonló török-kori tornyok. A céljuk nyilvánvaló, a várat fenyegető ellenséges támadások előre jelzése. Vajon ki építette őket? Pusztán a fekvéséből ítélve, a törökök!

1554-1593 között Fülek az Oszmán Birodalom magyar bányavárosokat fenyegető, legészakibb szandzsákszékhelye volt. Mint török várat, elsősorban északról fenyegette támadás a magyar végváriak részéről. Megjegyzem, hasonló őrtornyokat ismerünk más fontos török várak közelében is. A közeli Nógrádot, vagy Székesfehérvárt, a dunántúli Kanizsát hozhatjuk fel hasonlóként.

https://djnaploja.wordpress.com/2021/07/16/a-fuleki-ortorony/

GPS: É 48° 16.773 (48.279545)
K 19° 49.187 (19.819784)

Információk: Fülek északi részén található a Vöröskő domb, a legmagasabb pontján 1936-os Csehszlovák emlékművel. Az emlékműtől nyugatra található az őrtorony kis dombja.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
templom
Bölöntemplom
Szent Mária kolostorrom
PakostaneSzent Mária kolostorrom
Keresési előzmények
Fülek - őrtorony