Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Fülek - FiľakovoSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - őrtorony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Fülek őrtorony

1602 és 1604 között az országgyűlés parancsára felújították Fülek várat, amelyet Bocskay csapatai foglaltak el. A császári birodalomban folyó hatalmi harc során 1608-ban, 1609-ben és 1613-ban, majd az 1615-ös tűzvész után a várat 1619-ben felújították. A Rákóczi-féle felkelés idején Wesselényi Ferenc volt a várkapitány. A vár és a város is felvirágzik, a Vöröskőn őrtorony épül, az Őrhegyen állandó katonai őrség tartózkodik. 

https://www.filakovo.sk/index.php/hu/latogato/allami-muemlekek

A füleki őrtorony

Újabb érdekes lidaros megfigyelést kaptam tegnap a felvidéki várhelyek egyik avatott kutatójától, Magicz Lászlótól. Észrevette a füleki vártól északra – mintegy 900 méterre – emelkedő Vereskő nevű hegyen épült őrtorony terepi nyomait.

Érdekes kérdést vetnek fel a hasonló török-kori tornyok. A céljuk nyilvánvaló, a várat fenyegető ellenséges támadások előre jelzése. Vajon ki építette őket? Pusztán a fekvéséből ítélve, a törökök!

1554-1593 között Fülek az Oszmán Birodalom magyar bányavárosokat fenyegető, legészakibb szandzsákszékhelye volt. Mint török várat, elsősorban északról fenyegette támadás a magyar végváriak részéről. Megjegyzem, hasonló őrtornyokat ismerünk más fontos török várak közelében is. A közeli Nógrádot, vagy Székesfehérvárt, a dunántúli Kanizsát hozhatjuk fel hasonlóként.

https://djnaploja.wordpress.com/2021/07/16/a-fuleki-ortorony/

GPS: É 48° 16.773 (48.279545)
K 19° 49.187 (19.819784)

Információk: Fülek északi részén található a Vöröskő domb, a legmagasabb pontján 1936-os Csehszlovák emlékművel. Az emlékműtől nyugatra található az őrtorony kis dombja.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció