Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sissó - ŠišovSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - templomdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Sissó templomdombja

Ma egy a tegnap tárgyalt hontfüzesgyarmatihoz hasonló erődített hely kerül terítékre, a Nyitra vármegyei Sissó (szlovákul:  Šišov) esete. Itt is a középkori templom körül látható egy “karcsú sánccal” övezett – a megszokott templomváraknál valamivel nagyobb méretű erődítmény.

Történeti adatunk igazából semmi sincsen róla. Régészetileg is kutatatlan. Megjegyzem, nagyon kevés azon hasonló helyszínek száma, ahol az erődítmény korát és egykori funkcióját tekintve is viszonylag tanácstalanok vagyunk. A bizonytalanság eloszlatására a sáncot kellene megvizsgálni.

Mivel ez a falu is a Hontpázmány nemzetségből származó nemesek birtokában volt, nem lehetetlen, hogy egy 11-12. századi nemzetségi várról van szó ez esetben is. Persze, hangsúlyozni kell, hogy ez csak a szóba jöhető lehetőségek egyike!

https://djnaploja.wordpress.com/2019/06/29/sisso-templomdombja/

GPS: É 48° 39.305 (48.655083)
K 18° 10.646 (18.177433)

Információk: Sissó települést a Nyitráról Simonyi felé vezető 64-es úton kereshetjük fel. Nyitrakorost elhagyva fordulunk észak-nyugati irányba, áthaladva Szolcsányka és Onor településeken érkezünk Sissóba.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció