Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szapolya - ZapoljeHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Szent Miklós templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szapolya, Szent Miklós templom

Szapolya (Zapolje) falu,  Nova Gradiška régió keleti részén található. A Zápolya (Zapolja) nevet először 1258-ban említik egy birtok (Zopola praedium) neveként a Borics bán nemesi család kezében (Karbič, 2005, 34. o.).  A Szapolyai család felemelkedése Szapolyai Imre (? – 1487. szeptember 12.) horvát-szlavón bánnal (1464–65) kezdődik. Szapolyai Jánost (I. jános) Szapolyai István nádor és Tescheni Hedvig hercegnő fia, az 1526. évi székesfehérvári országgyűlés királlyá választotta, akit a Szlavóniai Királyság tanácsa a Čazma melletti Dubraviban 1527. január 6-án királyává választott.

Szent Miklós tiszteletére szentelt temploma középkori eredetű. Alapfalait, amin a mai templom nyugszik valószínűleg még a 14. században építtették gótikus stílusban. Első írásos említése 1396-ban történt. Története során többször átépítették. Eredetileg kisebb, román stílusú egyhajós, félköríves szentélyű templom volt, melyet először a nyugati homlokzata előtti toronnyal bővítettek. A késő gótikus korszakban kelet felé a hajó megnövelésével és egy támpillér nélküli, sokszögű szentéllyel bővítették. A török nem rombolta le, még 1660-ban is állt. Valószínűleg a 17. század vége felé a felszabadító háborúban pusztult el a faluval együtt. 1730-ban már az alapfalain újjáépített templomot említik. A barokk korban csehsüveg boltozattal fedték be. Az utolsó átépítés a 19. század végén következett, amikor a homlokzaton kívül a templom belsejét is felújították. A nyugati homlokzat fölé kétemeletes harangtornyot emeltek, amelyet historizáló formájú sisakkal zártak le. Az 1909-es felújításban a templom belsejét a historizmus jegyében festették ki. A templom eredeti román alaprajz tipológiai jellemzőivel a középkori szakrális építészet egyik legértékesebb példája Szlavóniában. A múlt században a templom mellett középkori fegyvereket és két feliratos követ találtak a Zapolja felirattal. 

forrás: https://darkoantolkovic.wordpress.com és Wikipedia) 

Szapolya várának (kastélyának) helyéről megoszlanak a vélemények. Egyesek a templom közelébe teszik, vagy a templom helyére, mások a közeli Tisovac területére (a településtől ÉK-re eső Ogradice név utalhat várhelyre).

GPS: É 45° 14.582 (45.243034)
K 17° 28.022 (17.467035)

Információk: a Bród-Zágráb autópályát Nova Gradiška hagyjuk el, a lehajtót követően Keleti irányba fordulunk, Bród felé. Zapolje településen délre fordulunk és temető mellett találjuk a templomot.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció