Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HarcMagyarországTolna megyeTolna vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Harc, Várhegy

(Tolna megye) B

A falu D-i szélén, a Sió partján, a temetőtől D-re emelkedik a Várhegy. A már Wosinsky által is ismert bronzkori földvárat E felől mély bevágás választja el a domb folytatásától. Ez jelenleg mélyútként szolgál, amelyen egy gyalogösvény látható. A bevágáshoz DNy felől mély horhos kapcsolódik, felette széles, erősen betöltődött terasz húzódik. Valószínűleg az erózió okozza azt, hogy a védett terület alján a köröm alig észlelhető. A vár ÉK-i hosszanti oldalán is hasonló állapotú a terasz. A lakóterület pereme általában lekerekített, a dombtető domború, D felől elkeskenyedik. A teraszhoz DK felől kis kúp csatlakozik. 

A vár területét - főleg az É-i részen - bokrok, fák fedik. Helyenként nehezen áttekinthető. A lakóterület ÉK-i sarkában kb. 2 m mély, 2-3 m átmérőjű kincskereső gödör látszik. Metszetében jól látszik a vastag kultúrréteg. ÉNy felől, az átvágáson túl a szántásban is gyűjthetők bronzkori cserepek. A temető felől itt is mutatkozik egy sekélyebb átvágás, amely a domb hosszanti oldalai felől horhoshoz kapcsolódik. Valószínűleg ez az erődítés is a földvárhoz tartozik.

A földvárat korábban már felmértük Sándorfi Györggyel, Nováki Gyulával. Az akkor igen sűrű bozótban azonban részletes megfigyeléseket nem tehettünk.

Ezért Egyed Endre 1999. április 15-én újramérte a várat.

MIKLÓS ZSUZSA

Forrás: Régészeti kutatások Magyarországon 1999.

https://archeodatabase.hnm.hu/hu/download/33907/file/392d1f2e-f7a0-4428-9be0-2062c93e31ed?type=pdf

GPS: É 46° 23.784 (46.396393)
K 18° 37.556 (18.625937)

Információk: Harc települést déli irányba elhagyva a Várhegy északi része alá érve, a mélyútról közelíthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció