Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GloggnitzAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Kranichberg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kranichberg 

A Kranichberg egy dombtetőn található vár 5 km-re délkeletre Gloggnitztől, Kranichberg községben, Kirchberg am Wechsel mezővárosban, Alsó-Ausztriában, Neunkirchen kerületben .

Az egykori erődítmény háromemeletes, közel négyzet alaprajzú, ötemeletes várkastély, valószínűleg a 13. század elején épült. A komplexumhoz tartozik egy kiterjedt külső vár is.

Egy Siggefridus de Craneberch már 1150-ben szerepel a dokumentumokban. A vár a Kranichbergek (Formbach és Pitten grófok) tulajdona volt. A családnak voltak ingatlanai a Duna-parton, a Waldviertelben és a Mühlviertelben is. Miután a Kranichbergre épülő ág kihalt, 1352-ben Ulrich II. von Walsee -Grazt említették az uradalom tulajdonosaként. 1363-ban Leutold von Stadeck követte. Az utolsó Stadecker lánya 1400-ban férjhez ment Ulrich von Montforthoz. Apja a jól ismert lelkész, Hugo von Montfort volt.

A várat 1480-ban Mátyás király hódította meg, majd az 1491- es pozsonyi béke után helyreállították . 1602-ben tulajdonosa Hans Unterholzern. 1661-ben Johann Franz Graf Lamberg birtokába került a kastély. 1745-ben tűz pusztította a komplexum nagy részét, beleértve a bejárati frontot és a nyugati szárnyat. Az akkori tulajdonos, Anton Franz Adam Graf von Lamberg a komplexumot részben barokk stílusban átépítette és 1769-ben eladta a bécsi érsekségnek.  1970-ben az érsekség eladta a komplexumot új tulajdonosnak, majd többször gazdát cserélt.

Legutóbb vendéglátásra használták a létesítményt, a külső csarnokban volt egy előkelő szálloda, amely azonban néhány éve bezárt. 2018 elején az előző tulajdonos, Astrid Hübner eladta a kastélyt egy házaspárnak. Az épületben baba- és játékmúzeumot, valamint művészeti és kulturális találkozóközpontot terveznek kialakítani. (Lásd Babaház Múzeum Sankt Thomas am Flaschenstein). Wikipedia 

 

GPS: É 47° 38.710 (47.645168)
K 15° 58.411 (15.973514)

Információk: Bécsújhelyet DK.i irányba elhagyva a 17 úton (vagy A2 autópályán) Gloggniztig megyünk.

A települést déli irányba elhagyva érkezünk Kranichberg kis településre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció