Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Köröstyén - GrieselsteinAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Grieselstein (Steinberg, Grieselstein)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Köröstyén, Steinberg - Grieselstein

A falutól Ny-ra emelkedő 360 m tszf. magasságú, környezetéből 110 m-es relatív magassággal kiemlkedő Steinbergen található a középkori vár kőbányásszással nagyrészt elpusztított maradványa. A hegy megmaradt részét erdő borítja. A falutól, ahonnan jelzett turistaúton közelíthető meg 800 m választja el, a történelmi országhatár pedig 1 km-re Ny-ra esik tőle.

A régészeti leletek tanúsága alapján területén már az újkőkorban is éltek emberek. Ezt bizonyítják az előkerült cserépmaradványok. A hely a 13. és 14. században is lakott volt.

A vár belső területe 20 x 10 m-es ovális alakú. Előkerültek a peremet határoló kőfal maradványai. A hegytetőnél 15-20 m-rel lejjebb szárazárok és ún. külső sánc övezi. Védett területének nagysága 0,02 ha.

A falu 1350-től adatolt. Kezdettől a III. Béla által alapított szentgotthárdi ciszterci apátság birtoka volt. 1391-ben az apátság többi birtokával együtt a Széchyek szerezték meg. 1480-ban Hunyadi Mátyás visszaadta az újra önállóvá lett apátságnak, de halála után újra a Széchyeké. 1528-ban I. Ferdinánd az apátsággal együtt Serédy Gáspárnak adta, majd rövid időre újra a Széchyeké.

Források:

Meyer 1977

Dénes József - Köröstyén, Steinberg - Grieselstein

GPS: É 46° 57.157 (46.952618)
K 16° 6.600 (16.109995)

Információk: Steinberg településrészről ösvény vezet fel a csúcsra.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció