Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Köröstyén - GrieselsteinAusztriaBurgenlandVas vármegye - Steinberg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Köröstyén, Steinberg

A régészeti leletek tanúsága alapján területén már az újkőkorban is éltek emberek. Ezt bizonyítják a Steinbergről előkerült cserépmaradványok. A hely a középkorban, a 13. és 14. században is lakott volt.

A mai települést 1352-ben "Cristayn" alakban említik először. A szentgotthárdi ciszterci apátság birtoka volt. 1538-ban "Chrysthyan", 1552-ben "Grisisztan", 1592-ben "Krisisthan", 1620-ban "Khrysistain" alakban szerepel a korabeli forrásokban. 1391-ben az apátság többi birtokával együtt a Széchyek szerezték meg. 1480-ban Hunyadi Mátyás visszaadta az újra önállóvá lett apátságnak, de halála után újra a Széchyeké. 1528-ban I. Ferdinánd az apátsággal együtt Serédy Gáspárnak adta, majd rövid időre újra a Széchyeké.

A köröstyéni Steinberg egy vulkanikus kúp, ahol Burgenland egyik legősibb települését rejti a föld. A cserépmaradványok alapján már a neolitikumban is lakott volt. Kerültek elő innen középkori leletek is a 13. és 14. századból. A lelőhely nagy része megsemmisült a 20. század elején. Ma műemléki védelem alatt áll. (Wikipedia)

GPS: É 46° 57.157 (46.952618)
K 16° 6.600 (16.109995)

Információk: Steinberg településrészről ösvény vezet fel a csúcsra.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció