Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőőr - OberwartAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Kurucvölgy (Kuruzzental)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Felsőőr, Kurucvölgy

A kuruc csatákban (1704- 1711) a felsőőriek a kurucok oldalán álltak. Elrejtették és etették őket, amikor veszélyben voltak. Gróf Erdődy Sándor, Eisenburg megye főkormányzója 1706-ban szemrehányást tett nekik, amiért a később Kurucvölgynek nevezett erdőben 50 szökevényt, a Csapota-erdőben 70-et, házaikban két magasabb és kilenc alacsonyabb tisztet gondoztak, és elfelejtették a király iránti hűséget. Felszólította őket, hogy tartóztassák fel vagy öljék meg a felkelőket, és kilátásba helyezte a zsákmányból való részesedést. Ellenkező esetben élet és vagyon elleni büntetéssel fenyegette őket. A felsőőriek valószínűleg részt vettek a kurucok 1707 augusztusában Neudau várának, Burgau és környékének területén végrehajtott megtorló és fosztogató betörésében is34il. 1709-ben a helyi Szeremlei Johann kénytelen volt 10 tallérért elzálogosítani egy helyet a házában idősebb testvérének, mert a császári portyázók minden vagyonától megfosztották. 1710-ben Erdödyék súlyos károkat szenvedtek a fegyveres felsőőriek kezétől, ezért két-három közülük az eberaui vár tömlöcébe került. A felsőőriek is folytatták a harcot az ország belsejében Rákóczi oldalán, annak ellenére, hogy családjuk és vagyonuk otthon veszélybe került. Csak a pestis okozta pusztítás akadályozta meg a javak elkobzását.

https://www.zobodat.at/pdf/Burgenlaendische-Heimatblaetter_30_0168-0188.pdf 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

GPS: É 47° 17.077 (47.284611)
K 16° 10.380 (16.173008)

Információk: a Kurucvölgyet Felsőőrtől nyugati irányba, mezei utakon tudjuk megközelíteni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció