Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dobrafalva - DobersdorfAusztriaBurgenlandVas vármegye - Heydenhügel

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Dobrafalva, Heydenhügel

A falu valószínűleg ősi szláv település, ahol már a magyar honfoglalás előtt is szlávok éltek. Nevét általában egy "Dobrovnuk" alakra vezetik vissza, mely erdei települést jelöl. A falu északnyugati részén a grazi út melletti "Heydenhügel" nevű magaslaton Dénes József szerint egykor földvár állt. Neve írott forrásban 1157-ben szerepel először. Birtokosai a 13. században a Németújvári grófok voltak. A németújvári uradalomhoz tartozott. 1289-ben a németújvári viszály során rövid időre Albert osztrák herceg foglalta el. A Németújváriak kihalása után az uradalom királyi birtok lett. 1391-ben Luxemburgi Zsigmond király hívének, Lévai Sárói Lászlónak adta. 1428-ban Zsigmond király Sárói fiát, Cseh Pétert erősítette meg az uradalom birtokában. Ekkor az oklevélben "Dobrafalwa" néven szerepel. 1459-ben Hunyadi Mátyás az uradalommal együtt hívének, Újlaky Miklós erdélyi vajdának adta, majd 1524-ben az Újlakyak kihalásával II. Lajos király Batthyány Ferencnek adományozta.(Wikipedia)

Dobrafalva Dobersdorf, A

Királyfalva plébánia területén, Dobrafalva északnyugati szélén, a Graz felé tartó út mellett emelkedik a "Heydenhügel". Hasonló elhelyezkedésű, mint a Királyhida határában a feltételezett "Köningsbrunnen" területén a brucki út mentén álló magányos halom. Mindkettőt az 1784-es térkép ábrázolja. Megfigyelhető az út jellegzetes kitérője a halom előtt. Fürstenfeld irányából az út “torony iránt” halad egészen a halomig. Éppúgy balra kerüli, mint Hegyfalun. 1. katonai felmérés Col. II. Sect. 8. (1784)

http://www.oroksegvedelem.hu/denes_jozsef_kiralyi_halmok/

GPS: É 47° 1.543 (47.025711)
K 16° 8.458 (16.140972)

Információk: a halom maradványait a Dobrafalváról ÉNy-i irányba kivezető út mellett, attól délre találjuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció